Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 04.10.2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Autorul articolului: Oana Popescu
Titlul articolului: Romanii, cei mai periculosi infractori din Italia
Acces online: https://old.cotidianul.ro/romanii_cei_mai_periculosi_infractori_din_italia-33552.html

Delincventii romani din Italia au facut un "salt calitativ" dupa aderarea la UE. In doar un an, de la pungasii marunte si furturi din buzunare au ajuns cei mai violenti infractori din Peninsula.

Dintr-un total de 3.557 de straini arestati la Roma, de la inceputul acestui an, 2.679 sint romani. La mare distanta, pe locul doi, se afla marocanii, care au doar 275 de infractori in puscariile din capitala Italiei. Bosniacii si albanezii nu mai pot nici pe departe concura cu interlopii romani, arata statisticile Ministerului de Interne italian, prezentate joi de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu.

Mai grav este ca, in timp ce in prima parte a anului trecut acelasi studiu arata ca romanii se dedau cu predilectie la infractiuni minore, fara violenta (gen furturi din buzunare), acum conationalii nostri au ajuns cei mai periculosi si mai violenti delincventi.

Ei ocupa primul loc la omucideri voluntare, violente sexuale, furturi din autoturisme, furturi din locuinte, furturi calificate, jafuri din magazine si extorsiuni.

Cifrele socante din statisticile oficiale par sa dea dreptate primarului Romei, Walter Veltroni, care ameninta recent ca va ridica problema infractorilor romani la nivelul UE, daca tara noastra nu isi va asuma raspunderea stoparii exportului de criminalitate in Italia. In acelasi timp, tot din cauza romanilor, ministrul de Interne, Giuliano Amato, a prezentat un proiect legislativ ce ar putea acorda prefectilor dreptul de a expulza cetatenii UE care constituie un pericol pentru siguranta publica, fara sa mai fie nevoie de avizul autoritatii guvernamentale centrale.

Masura ar fi o premiera in UE si ar putea crea un precedent periculos la nivelul Uniunii, unde alte state s-ar putea folosi de modelul italian pentru a proceda in mod similar. In acelasi timp, tarile europene pot refuza sa elimine restrictiile privind accesul cetatenilor romani pe piata muncii, de teama ca s-ar trezi cu un val de infractori. Marea Britanie, stat care trebuie sa anunte curind decizia finala privind mentinerea sau nu a acestor limitari, poate fi un astfel de caz. Studiile Ministerului de Externe roman (MAE) arata ca exista un numar considerabil de romani care s-ar indrepta spre Regatul Unit daca ar avea acces liber la locuri de munca.

In viitorul apropiat, Romania risca, de asemenea, sa fie exploatata electoral si politic la nivelul Europei, ca model negativ, de catre oponentii extinderii Uniunii, de pilda, ca sa-si justifice astfel atitudinea. Transformarea tarii noastre in oaia neagra a UE ar confirma cele mai negre previziuni din perioada preaderare si ar putea genera ostilitate impotriva Romaniei in nenumarate domenii, unde interesele sale s-ar putea lovi de antipatia partenerilor de dialog.

Autoritatile romane nu au o strategie propriu-zisa de raspuns la o situatie deja exploziva. Exista un protocol interministerial pentru reducerea criminalitatii, intre Internele roman si italian si echipele mixte de politisti romani si italieni care actioneaza impotriva retelelor infractionale din ambele tari. Un grup de lucru italo-roman incearca de asemenea sa identifice problemele cu care se confrunta comunitatea roma din Italia si sa furnizeze solutii.

In afara acestor masuri administrative insa, ministrul Cioroianu afirma ca este la rindul sau surprins de amploarea fenomenului. "Nu avem o explicatie pentru cresterea violentei! Va trebui sa analizam, impreuna cu psihologi si sociologi, daca exista o legatura cu violenta interna din Romania, de pe stadioane, din viata politica... cu stresul la care este supus emigrantul, care se simte exclus, alienat... Sper sa nu trebuiasca sa angajam terapeuti pe linga ambasadele Romaniei in aceste zone, pentru ca atunci chiar ar insemna ca avem noi, ca popor, o problema".

Cioroianu afirma ca statul roman nu poate sa urmareasca ce face fiecare cetatean plecat din tara si ca, in acelasi timp, Guvernul va continua sa ceara liberalizarea pietei muncii in statele care inca nu au facut-o, pentru a nu-i dezavantaja pe acei romani care cauta modalitati cinstite de a cistiga mai bine.

Initiativele care vizau conturarea unei imagini pozitive a tarii prin promovarea romanilor de succes care traiesc in strainatate au esuat, spune Cioroianu, din cauza ca, odata ajunsi intr-o pozitie privilegiata, acestia nu sint prea dispusi sa mai participe la viata civica a asociatiilor de romani.

Ministerul de Interne confirma

Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) recunoaste ca detine documentul prezentat in luna iunie a acestui an de catre ministrul italian de Interne. Insa, desi a intrat in posesia acestuia de aproape cinci luni, MIRA nu a atentionat pe nimeni, nici pe politicieni si nici pe alte autoritati. "Solutia este la politicienii care ar trebui sa imbunatateasca nivelul de trai", sugereaza surse din politia italiana. Totusi, MIRA a incercat, fara succes, sa gaseasca singur o solutie, trimitind in Italia zece ofiteri care sa colaboreze cu omologii lor italieni in diverse anchete. "Italienii nu sint xenofobi. Opinia publica este doar ingrijorata, pentru ca aproape in fiecare zi romanii comit infractiuni cu violenta", a mai declarat aceeasi sursa. (G. Ghidovat)

Migratia haotica e de vina

Sociologii cred ca lipsa unei politici clare de atragere a fortei de munca in Italia a contribuit la cresterea infractionalitatii.

Numarul mare de infractiuni este dat de faptul ca romanii sint ultimul val mare de migranti, "populatia de imigranti cel mai putin asezata in locuinte, in locuri de munca", spune sociologul Dumitru Sandu. Fenomen corelat cu caracterul ilegal al migratiei, care merge mina in mina cu violenta. "In conditiile in care, majoritar, plecarea in Italia se face prin cunostinte directe, e nevoie de timp pina cind omul isi gaseste loc de munca", spune Sandu.

De aceeasi parere este si Remus Anghel, sociolog si doctorand in migratie in Germania, care atrage atentia asupra precaritatii mecanismelor de acomodare a migrantilor, "statul italian neavind o politica clara si activa de atragere a fortei de munca straina, cum a avut si are Germania". Din aceasta cauza, explica el, migratia romanilor a fost ilegala si neorganizata. Dupa 2002, multi dintre imigranti au plecat din cadrul comunitatilor sarace ale Romaniei. "Nu trebuie demonizat grupul romanilor din Italia. Am stat de vorba cu multi romani care au trebuit sa fure la un moment dat sau care chiar au fost in puscarie, dar care, dupa ce si-au gasit o slujba normala, "s-au tinut de treaba" si nu au recidivat", sustine Anghel.

Dumitru Sandu vorbeste si despre o eventuala schimbare in compozitia emigrarii din Romania in prima parte a lui 2007, speculind o preponderenta de oameni mai putin obisnuiti cu munca sistematica, ceea ce "e suficient ca sa creasca violenta". Foarte multi delincventi au plecat din Romania, scazind automat numarul de infractiuni de pe teritoriul romanesc.